Alegerea vasului pentru flori

Alege vasul dupa “gustul” plantei

Trandafirii, hortensiile sau lamaiul o duc bine in vase de ceramic; primulele, violetele africane sau petuniile prefera plasticul. De ce au plantele >>gusturi<< diferite in materie…locative? Si cat te costa sa le faci pe plac? Unele plante cresc bine in vase din plastic, altele prefer lutul sau ceramica. Iata criteriile alegerii materialului PLASTIC – Pentu ce fel de plante?

Cele marunte, de primavera (primule, violete de Parma, petunia) si tomnaticele (crizanteme, Erica, azalea, camelii, etc), pentru ca, stand pe pervazul ferestrei, e bine sa aiba ghivece/jardiniere usoare.

Cataratoarele (glicina, vita de apartament, pasiflora, clematicele, etc), pentru ca au nevoie de o cantitate mare de pamant in care sa isi infiga bine radacinile; daca le-ai pune intr-un vas din lut sau ceramica (lut smaltuit), balconul ar suporta o greutate prea mare.

Plantele cu bulb – pentru ca, pentru a inflori primavera, trebuie sa simta frigul iernii; deci, daca le tii intr-un balcon inchis, ghiveciul trebuie sa fie dintr-un material neizolator, cum este plasticul.

Muscatele nu suporta umiditatea prea mare, asa ca, daca sunt plantate intr-un vas din lut sau din ceramica (material care absoarbe apa si mentine pamantul umec), s-ar putea sa le putrezeasca radacinile.

Cat dureaza?

2-3 ani. Din cauza schimbarilor de temperature, plasticul devine fragil si se rupe.

Cum le cureti?

Depunerile de calcar le inlaturi cu o perie aspra (dar nu din sarma). Apoi, ideal ar fi sa le dezinfectezi vasul cu o solutie speciala, cumparata de la florarie.

LUT SAU CERAMICA – Pentru ce fel de plante?

Arbustii (trandafiri, hortensii, camelii, lamai) au nevoie, vara, de racoarea pe care o pastreaza lutul si ceramica, iar iarna, acest material apara radacinile de ger.

Cactusul, euforbia, plantele curgatoare (muscatel, caprifoi, bougainvilea etc.) sunt in siguranta in vase din ceramica – acestea fiind destul de grele, nu o sa le rastoarne vantul de pe marginea balconului.

Fucsia, ferigile – in general, plantele care iubesc umiditatea – trebuie tinute in lut sau ceramica (acest material se imbiba cu apa din pamant, apoi o elibereaza treptat, iar radacinile o absorb).

Cat dureaza?

Circa 10 ani – vasele cu pereti de grosime (1 cm). Cu cat peretii sunt mai subtiri, cu atat se reduce si “speranta de viata” a vasului.

Cum le cureti?

Patina alba lasata de calcar o inlaturi cu apa si otet (trei lingurite de otet la 1 litru de apa). Au mai ramas resturi de calcar? Curata-le cu o perie de sarma.