Cum plantezi si cresti irisii in mod adecvat?

Cum plantezi si cresti irisii in mod adecvat? Sfaturi care te ajuta

Inaltul, superbul iris, denumit dupa zeita apartinand mitologiei grece care calarea curcubee, surprinde prin varietatea de culori in care vine.

Fiecare gradinar isi doreste aceasta floare perena – este robusta, de incredere si usor de crescut. Irisii, cunoscuti si drept stanjenei, se disting prin cele trei petale in forma de sabie, aflate la exterior, si celelalte trei petale aflate in interior. Irisii infloresc, de regula, vara, insa anumiti hibrizi pot inflori si la inceputul toamnei.

Plantarea irisilor

Irisii necesita cel putin o jumatate de zi de soare, impreuna cu un sol bine uscat. Acestia nu vor inflori daca nu primesc suficienta lumina si caldura de la soare.
Aceste flori prefera solul fertil, cu un pH usor acid catre neutru. In cazul in care solul este prea acid, il poti indulci prin intermediul unei limete, care va rezulta intr-un sol propice plantarii irisilor.

Pentru ca solul sa fie adecvat irisilor, sapa-l folosind o grebla la 30 pana la 38 centimetri, apoi combina solul cu un strat de compost de 5 pana la 10 centimetri grosime.
Planteaza irisii in mijlocul sau la finalul verii.
Irisii au rizomi (tulpina cu aspect asemanator radacinii), care trebuie sa fie partial expusi sau acoperiti cu sol in cazul unui climat cu temperaturi ridicate.

Planteaza rizomii singuri sau in grupuri de cate trei, lasand un spatiu de aproximativ 30-60 centimetri distanta intre ei.
Aplica un fertilizator cu un continut scazut de nitrogen atunci cand plantezi irisii; repeta procesul in primavara.

Ingrijirea irisilor

Evita cu orice pret aplicarea fertilizatorilor ce contin cantitati ridicate de nitrogen sau a materiei organice dezordonate, ce poate incuraja degradarea rizomilor.
Mentine rizomii expusi. Contrar bulbilor, care se dezolta adanc in pamant, rizomii irisilor necesita soare si aer pentru a fi complet uscati. In cazul in care acestia sunt acoperiti de sol sau sun inghesuiti de radacinile altor plante, rizomii se pot degrada cu usurinta.

Nu taia niciodata frunzele irisilor. Retine faptul ca frunzele sunt elementul care ajuta la fotosinteza pentru anul urmator. Indeparteaza doar frunzele ofilite si aie tulpina irisului pana la nivelul rizomilor pentru a descuraja aparitia putrefactiei.

Daca frunzele irisilor sunt atinse de inghet, indeparteaza-le pentru a elimina si potentialii paraziti.
Dupa doi sau cinci ani, taie tulpina irisului, divizeaza rizomii, apoi planeaza-i intr-un sol nou. Cea mai buna perioada pentru a replanta irisii este curand dupa ce acestia au inflorit. Tranfera rizomii intr-un loc in care ei vor avea, dupa cum se zice, talpile ude si genunchii uscati.