Ficusul

Ficusul este o planta obisnuita pentru casa si birou, datorita faptului ca acesta arata ca si un copac tipic, cu un singur trunchi si un baldachin de raspandire. Pe langa popularitatea lui, ficusul este o planta pretentioasa. Cu toate acestea, daca stiti cum sa ingrijiti un ficus, il veti avea sanatos si fericit in casa sau biroul dumneavoastra ani intregi.

Aflati mai multe lucruri despre ingrijirea ficusului

Ceea ce in mod obisnuit numim ficus este din punct de vedere tehnic un smochin care plange. Este o ramura a plantei numite ficus, care include arbori de cauciuc si smochini. Dar cand vine vorba de plante de apartament majoritatea oamenilor se refera la smochinul care plange (Ficus benjamina), pur si simplu ca si ficus.

Ficusul isi poate mentine forma arborescenta indiferent de marimea lui, astfel incat este ideal pentru bonsais sau pentru plante de apartament. Frunzele lor pot fi de culoare verde inchisa sau pestrita. In ultimii ani, unele pepiniere au inceput sa profite de trunchiurile lor pliabile pentru a le rasuci sau taia in diferite forme.

Cultivarea ficusului

Majoritatea se bucura de lumina indirecta a soarelui. Lumina puternica, directa poate duce la arsuri ale frunzelor si prin urmare la pierderea acestora.

De asemenea, aceste plante nu pot tolera temperaturile scazute si curentii de aer. Este necesara pastrarea plantelor la temperaturi de peste 60 grade F, de fapt ele prefera temperaturi de peste 70 grade F. Curentii reci de la ferestre sau usi le poate dauna, deci asigurati-va ca ii pune-ti in locuri ferite de aceste fenomene.

Cum sa ingrijiti un ficus

Atunci cand cresteti un ficus in interior, este important sa mentineti o umiditate relativ ridicata in jurul plantei. Aburul regulat sau punerea ficusului pe o tava cu pietris umplut cu apa este o modalitate foarte buna pentru a creste umiditatea. Tine-ti cont de faptul ca in acelasi timp nu trebuie sa aibe radacinile prea umede. Prin urmare, atunci cand le udati, verificati partea de sus a solului. In cazul in care partea de sus a solului este umeda, nu o mai udati deoarece acest lucru inseamna ca are destula umiditate. Daca partea superioara a solului este uscata la atingere, atunci este nevoie de apa.

De asemenea, trebuie sa fiti constienti de faptul ca ficusul creste repede si necesita multi nutrienti pentru a se dezvolta bine. Trebuie fertilizati o data pe luna primavara si vara, iar o data la doua luni toamna si iarna.

Probleme comune pentru ficusi

Aproape toate persoanele care au avut un ficus s-au intrebat la un moment dat “de ce copacului ii cad frunzele?”. In cazul ficusului aceasta este cea mai comuna problema a plantei. Caderea frunzelor este o reactie a ficusului la stres – una din urmatoarele:

– prea putina sau prea multa apa
– umiditate scazuta
– prea putin lumina
– relocare sau replantare
– schimbarea temperaturii (prea cald sau rece)
– daunatorii

Daca ficusului dumneavoastra ii cad frunzele, verificati lista de mai sus si corectati ceea ce nu este in regula.

Ficusul este predispus la daunatori precum acarieni, paduchi, etc. Un ficus sanatos nu va avea aceste probleme, dar unul stresat (probabil ii vor cadea frunzele) va dezvolta cu siguranta o problema cu daunatorii. Tratarea plantei cu ulei de neem este o modalitate buna de a gestiona problema daunatorilor.