Flori in nuante de roz

Culorile toamnei palesc in curand si se reinstaleaza griul monoton al iernii. Greu sa-ti mai reincerci bateriile? Incearca prin cromoterapie: rozul, de pilda, aduce in suflet si in casa adieri de primavara.

Ciclamenul

– este, acum in plina floare. Ca sa ramana cat mai mult timp asa, are nevoie de lumina multa, ferindu-l totodata de temperaturile ridicate, si de temperaturi de 15-18 grade C
– pamantul sa fie usor acid, adica sa aiba in compozitie si turba rosie sau pamant de ace de brad
– ai grija cu frunzele: sa nu le uzi si sa le cureti in permanenta pe cele uscate (putrezesc foarte repede si planta poate muri)
– uda planta o data la doua-trei zile, prin iunie, dupa ce au trecut florile, o vei uda mai rar, o data la 10-14 zile (e perioada cand ea “hiberneaza”, trece printr-o perioada de repaus pana la sfarsitul verii, cand vei relua udarile).

Azaleea

– soiurile foarte precoce sunt deja pline de flori
– acum trebuie doar sa uzi azaleea la timp (dar nu prea mult – azaleei nu-i place sa aiba radacinile in apa; ai grija deci sa scurgi surplusul de apa care se aduna in farfurioara) si sa o tii la temperaturi de 22-25 grade C
– are nevoie de pamant cu pH acid (turba rosie sau pamant de conifere)
– primavara vei tunde planta si vei face butasi (martie-mai)
– vara o vei uda abundent – daca trece prin perioade de seceta va incepe sa infloreasca, iar florile nu vor fi de calitate.

Begonia

– nu o aseza la o fereastra in care bate soarele – se poate arde!
– spre sfarsitul lunii noiembrie va intra in repaus – isi va pierde treptat frunzele
– dupa ce trec florile, redu udarile (o data la trei-patru zile, mai apoi o data la 10-14 zile) si asigura plantei o temperatura de 8-10 grade C
– pamantul sa fie unul usor si sa aiba o compozitie turba rosie (pH-ul este usor acid)
– la primavara vei relua udarile si vei avea grija ca planta sa nu stea in plin soare
– daca nu primeste apa suficienta si nu i se administreaza ingrasaminte (din primavara pana toamna) va face mai multe flori simple in defavoarea celor mari, batute.

Saintpaulia, violeta africana

– este si ea acum in plina floare, in cel de-al doilea sezon de inflorit (primul a fost in primavara)
– vara, dupa ce-i cresc florile, este bine sa aiba o perioada de repaus, astfel se va epuiza inflorind non-stop; creeaza-i conditiile pentru odihna: ud-o mai rar (fara sa o lasi sa sufere de sete totusi) si tine-o in semiumbra
– la temperaturi sub 15 grade C sau peste 28 grade C nu se simte bine
– este pretentioasa la lumina: soiurile cu frunze inchise la culoare vor suporta lumina de dimineata, pe cand cele cu frunze deschise la culoare tolereaza doar lumina filtrata (altfel pot sa apara arsuri pe frunze)
– apa nu trebuie sa-i lipseasca, dar nici sa nu stagneze in farfurioara si nu-i place sa-i uzi frunzele
– pamantul trebuie sa fie unul usor acid.