Gladiolele – Plantarea si ingrijirea lor

Gladiolele – descopera cum sa le plantezi, cresti si ingrijesti in mod eficient

Gladiolele sunt flori perene, extrem de populare datorita florilor splendide pe care acestea le produc. Aceste flori se dezvolta pe tulpini foarte inalte, si pot fi adesea observate fie in partile laterale ale gradinilor, fie in punctul cel mai indepartat, plasate pe marginea gardului datorita inaltimii lor. Gladiolele au culori foarte variate si pot atinge o inaltime de pana la 1,8 metri.

Plantarea gladiolelor

1. Planteaza bublii de gladiola primavara, odata ce pericolul unui nou inghet a trecut, iar solul s-a incalzit.

2. Pregateste-ti gradina utilizand o grebla, sapand pamantul intre 30 si 38 de centimetri. Amesteca apoi solul cu un strat de compost de aproimativ 5 pana la 10 centimetri grosime.

3. Planteaza bulbii la 10-20 centimetri adancime, la o distanta de aproximativ 15 centimetri unul de celalalt si uda-i consistent.

3. Gladiolele prefera solul bine uscat si mult soare.

4. In cazul in care doresti sa plantezi gladiole de diferite inaltimi, marcheaza-le, dar fii prudenta, sa nu deteriorezi bulbii in vreun fel.

5. Vor fi necesare aproximativ 90 de zile pentru ca gladiolele sa incolteasca, sa creasca, sa faca flori si sa inmagazineze suficienta energie pentru sezonul urmator.

Ingrijirea gladiolelor

1. Pune un strat de 5 pana la 10 centimetri de mulci imprejurul gladiolelor pentru a mentine solul moale si pentru a preveni aparitia buruienilor.

2. In cazul in care nu primesti decat 2 centimetri de ploaie in fiecare saptamana, uda gladiolrlr in mod regulat pe parcursul verii. Altminteri, uda gladiolele moderat pe perioada lor de crestere.

3. Indeparteaza florile ofilite sau moarte de pe tulpini, iar in momentul in care toate florile ale aceleiasi tulpini se ofilesc, taie intreaga tulpina.

3. In eventualitatea in care acest lucru este absolut necesar, utilizeaza o carpa umeda pentru a indeparta praful depus pe petalele gladiolelor. Acest obicei poate preveni aparitia anumitor paraziti, ceea ce inseamna ca gladiolele tale vor ramane intacte pentru o perioada mai lunga de timp.

6. Este indicat sa stropesti gladiolele cu un produs cu efect fungicid pentru a elimina pericolul dezvoltarii anumitor probleme. Nu uita ca gladiolele infloresc pe timpul verii, ceea ce inseamna ca ele sunt mult mai predispuse parazitilor, virusurilor si altor probleme asemenea.

4. Pentru a le oferi o ingrijire potrivita pe timpul iernii, sapa bulbii, apoi pastreaza-i intr-un loc cu temperatura si umiditatea mai scazute, dar nu le permite sa inghete. Replanteaza-le odata ce pericolul inghetului dispare.