Gradinarit de succes – 4 aspecte esentiale pentru cresterea florilor

Roaga un copil sa deseneze o gradina, iar el iti va desena flori. Ofera unui gradinar un spatiu extrem de redus, precum ar face o plecaciune, iar el va transforma acel spatiu intr-un ghiveci cu flori. Pentru majoritatea persoanelor, florile sunt definitorii pentru o gradina.

In pofida nivelului tau de experienta, poti obtine cu usurinta flori frumos inflorite in gradina ta. Este, cu toate acestea, absolut necesar sa intelegi cateva aspecte cheie ale plantarii si ingrijirii florilor pentru a putea obtine rezultatele dorite.

Soarele este essential

Cresterea florilor presupune multa energie, iar energia florilor provine de la soare. Cu alte cuvinte, marea majoritate a plantelor cu flori necesita un spatiu unde lumina soarelui poate patrunde pana la opt ore in fiecare zi. Astfel poti asigura florilor tale un mediu propice pentru dezvoltare.

Succesul sta in sol

Solul bun – nu foarte nisipos, nu foarte lipicios, dispunand de suficienta materie organica pentru a-l face potrivit pentru plante – este esential pentru gradinaritul florilor, intocmai ca in cazul legumelor. La urma urmei, legumele precum rosiile si dovleceii provin din flori. Inaibte de a planta flori de orice soi, teseaza fertilitatea si pH-ul solului, apoi stabilese ce tipuri de plante si flori sunt mai potrivite.

Flori anuale versus flori perene

Florile anuale si cele perene sunt cele doua categorii principale de flori pentru care poti opta in general. Cele anuale trec prin intregul lor ciclu de viata pe parcursul unui singur sezon: inmuguresc din seminte, dezvolta radacini, tulpina si frunze, produc flori, creeaza semibte si in final mor. Acest tip de flori este cel mai popular printre gradinari deoarece florile pot inflori pe tot parcursul sezonului atata vreme cat primesc ingrijirile necesare. Florile perene sunt acele flori ale caror sisteme de radacini pot trai sub pamant pentru multi ani si chiar decenii in anumite cazuri. Partea aflata deasupra solului intra intr-o stare latenta si piere pe timpul iernii, urmand apoi sa inmugureasca iarasi in primavara.

Cum alegi cele mai potrivite flori?

Florile anuale sunt excelente in cazul in care iti doresti o gradina intesata cu flori, insa ele necesita udat constant, fertilizare si o mai mare grija. In plus, este necesar sa le plantezi anual, ceea ce poate deveni o sarcina complicata. Florile perene tind sa aiba mult mai putine nevoi decat cele anuale, iar ele pot oferi o structura bine definita oricarei gradini, motiv pentru care majoritatea gradinarilor opteaza pentru acestea.