Ingrijirea florilor pe timp de iarna

Praf pe strada, praf in casa, pe mobile, pe covoare, pe flori… stii cine sufera cel mai mult, nu? Florile: nu mai pot respira, incep sa se usuce si pier. Asa ca trebuie sa le cureti periodic. Dar, atentie! Aplicand metoda agreata de fiecare parte!

Carpa de prad, pensula sau dusul? Nu le incurca, nu le amesteca! Ce ii face bine unui cactus nu ii convine unei ferigi si vice versa. Iar “o gura” de bere, intru totul pe gustul unui ficus, ar da gata o violeta africana simandicoasa si delicata.

Vor la dus

Plantele cu frunze nici prea-prea, nici foarte-foarte (nici tare mari, nici foarte groase), cum sunt difenbachia, singonium, vita de interior sau ferigile, sunt mari amatoare de apa: au nevoie de pulverizari frecvente pe frunze sau chiar dusuri (doua pe saptamana), in timpul anului, deci “baga-le la dus” ori de cate ori le vezi prafuite – pentru ele este un rasfat curat.

Nu vor la dus

Cactusii – pentru ca sunt asa teposi, nu te vei incumeta sa ii stergi de praf folosind o carpa – ai risca un “accident de munca”. Curata-i deci cu o pensula potrivita, ca dimensiuni, cu teposul respectiv. Vara, si numai vara! poti sa le faci dus: treci cactusii pe sub un jet de apa. In sezonul rece nu au voie la dus, pentru ca in acesta perioada stau la temperaturi scazute si primesc putina apa.

Plantele cu frunze “pufoase sau paroase” – cum sunt violetele africane, gloxinia, urzicutele etc., nu agreeaza “dusurile” fie vara, fie iarna pentru ca apa le pateaza vesmantul delicat din frunze. Si atunci cum ai sa le scapi de praf, ca sa respire si ele in voie? Tot cu o pensula (carpa de praf nu face treaba buna si in plus, frunzele s-ar putea rupe).

O bere pentru ficusul meu!

Plantele mari, cu frunze lucioase – ficusul, monstera, palmierii (hovea, washingtonia, livistona, etc.) colocasia – sunt veritabile “aspiratoare” de praf. – pur si simplu atrag particulele din casa. Singura metoda de “deraticare” permisa, in cazul lor” este carpa de praf; si ce ai sa faci, o sa stai toata ziua cu carpa in mana, dichisindu-le pe ele? Nu, e de ajuns sa le stergi o singura data pe luna (sau chiar si mai rar), daca adaugi putina bere in apa in care moi carpa, frunzele raman lucioase si praful se depune mult mai greu.