Ingrijirea plantelor de apartament

Iata cateva trucuri ca sa le fie bine plantelor cand tu esti plecata in vacanta

Daca pleci pentru 3-5 zile

Cu o zi inainte de plecare, scufunda ghivecele, pana la buza, intr-un vas mare cu apa, 30 de minute. Iar in ziua plecarii umple farfurioarele cu apa si acopera pamantul din ghiveci cu bile de argila expandata sau cu muschi, turba ori chiar hartie de ziar udata bine.

Daca pleci pentru 7 zile

Ia niste mese sau fire de bumbac, fixeaza un capat al lor in pamantul din ghiveci, iar celalalt pune-l intr-un vas mai mare cu apa. Pentru a asigura necesarul de apa unui ghiveci cu diametrul de 30 cm e nevoie de trei astfel de fire.
Vechiul truc cu sticla da, si el, randament: umpli o sticla cu apa si ii infigi gura in pamant. Exista insa si un posibil dezavantaj: apa sa se scurga mai repede decat poate pamantul sa o absoarba si sa se reverse din farfurioara.
Pe uscatorul chiuvetei din bucatarie, intinde un prosop sau o bucata de postav care are un capat in chiuveta plina cu apa. Aseaza ghivecele pe postav – isi vor trage singure apa necesara.

Daca stai la curte

…sau ai deja o gradina proprie pe langa bloc, scoate ghivecele afara, la umbra unui copac. Imbraca-le in turba umeda, apoi infasoara-le, pana la buza, cu o folie de plastic ce va pastra umezeala. Alt truc: ingroapa vasele in pamant si uda bine jur-imprejur.

Plante care isi iau singure de baut

Varianta cea mai comoda pentru tine sunt plantele rezistente la “seceta”: le uzi normal la plecare si nu mai ai batai de cap.
Rezista doua saptamani: cactusii, litoposii, sabiutele (sanseveria), agavele, aloe, unele dracene sau yucca. Tine minte: ca sa le ajunga rezerca de apa, nu le lasa in soare!
Rezista 10 zile: bromeliile, pentru ca pastreaza excesul de apa in rozeta de Frunze si il folosesc de indata ce se usuca pamantul.
Rezista 7 zile: amarilis si begonia, care isi fac reserve de apa in radacini.
Rezista 305 zile: plantele cu frunze fine sau pufoase si cele cu flori – violetele africane, gloxinia, crinul pacii, etc.

Cand te intorci din vacanta

Tunde toate plantele decolorate. Indeparteaza frunzele uscate si florile trecut. Verifica daca nu au aparut daunatori sau semen de boala pe frunze. Daca au aparut, fa tratamentele necesare, apoi aseaza plantele la locul lor. Daca, la plecare, ai asezat plantele la semiumbra, nu le readuce brusc la lumina – au nevoie de cateva zile de acomodare; apropie-le treptat de locul lor initial.

ALTE TRUCURI ANTISECETA

– Nu lasa plantele langa geam daca ai expozitie spre sud, vest sau sud-vest: soarele puternic le arde si apa se evapora mai repede.
– Nu trage jaluzelele de tot: daca stau in intuneric, dupa 3-4 zile plantele se decoloreaza, iar tulpinile se alungesc.
– Tine cont: in vasele mici, pamantul se usuca mai iute decat in cele mari, iar in vasele de ceramic –mai repede decat in cele din plastic.