Ingrijirea plantelor pe timp de vara

Si ele mooor de cald!

Pentru plantele care traiesc afara, arsita verii poate fi o problema. Pe care o vor depasi cu bine, daca le ajuti urmand sfaturile noastre

Cand temperatura in gradina sau pe balcon, trece de 35 grade C, plantele isi pierd vigoarea, par molesite. Sufera, la fel ca tine, de caldura. Tu iti recapeti tonusul cu un pahar de apa plata cu lamaie – da-le si lor sa bea… apa de la robinet (fara lamaie si nu foarte rece, ci tinuta cateva ore intr-o sticla, sa se depuna calcarul). Daca sufera prea mult timp de sete, se usuca si mor. Si nu am epuizat lista pericolelor estivale: si o doza prea mare de ingrasamant le poate fi fatala; iar daca primesc prea multa apa, le putrezesc radacinile. Ca sa nu se intample nimic din toate acestea, asculta sfaturile noastre.

Fertilizarea

DA pentru petunii, caraite, garoafe, verbina. Administreaza-le periodic un ingrasamant lichid pentru plante cu flori, diluat in apa (dozeaza-l conform indicatiilor din prospect!).
NU pentru bulboasele de primavara (lalele, narcise, zambile, etc.). Ele sunt in repaus in lunile de vara, or ingrasamantul le-ar forta sa infrunzeasca, iar bulbul nu ar mai avea forta necesara ca sa produca flori anul urmator.

Apa din abundenta

DA pentru rododendron, ferigi, cineraria, levantica. Au toate nevoie de multa apa in fiecare zi. La fel si ficusul benjamina, daca sta pe balcon si nu in casa. Pentru muscate, margarete, trandafiri, iasomie de apartament, trandafir japonez, plumbago, procedeaza asa: uda-le zilnic, daca stau in plin soare si in vase mici; uda-le la doua zile daca au ghivece mari si stau in semiumbra. Si mai rar poti uda aloe si agava.
NU pentru cactusi si portulaca – si daca stau in plin soare, vor apa doar o data pe saptamana.

Tunderea

DA pentru trandafirii care infloresc o singura data, la inceputul verii. Dupa ce au trecut florile, poti reduce la jumatatea talia plantei.
NU pentru muscate, rudbechia, hortensii. Cata vreme sunt inflorite, este suficient sa indepartezi florile si frunzele uscate. Daca le tunzi in aceasta perioada, pierzi urmatoarele generatii de flori din acest an.

Tratamente contra bolilor si daunatorilor

DA pentru toate plantele atacate. Fii atenta, in special, la paianjenul rosu, care ataca atunci cand aerul este foarte uscat (preventiv, pulverizeaza plantele cu apa dimineata si seara pe racoare si aseaza, langa ghivece, vase cu apa). Fii cu ochii si pe ciupercile ce ataca frunzele (arata ca o pata alba), daca ai pus prea multa apa si/sau daca aerul este umed.