Prima lectie de gradinarit

Ai, de acum, un ajutor de nedajde: puiul tau isi baga nasul peste tot, vrea sa stie tot ce tine de ingrijitul florilor. E timpul sa-l initiezi in lumea fermecata a plantelor din gradina si de pe balcon.

Ba inunda ghivecele, ba smulge planta din pamant incercand sa curate de frunze uscate, “asa cum te-a vazut pe tine”… Iti vine sa iti te iei cu mainile de cap? Uite cateva sfaturi de la o mamica trecuta prin astfel de experiente:

Tainele abecedarului

– Trateaza-I ca pe egalul tau: cumpara-i unelte pe masura
– Consulta-l cand cumparati o planta noua sau seminte de flori
– Explica-i si criteriile: frumusetea plantelor, gradul de dificultate in ingrijirea lor, spatial de care dispuneti pentru ele si expozitia fata de lumina (gasesti tu cuvintele pe intelesul lui).
– Alege o zi sau doua pe saptamana cand veti ingriji impreuna plantele, ca sa nu-si faca “program” sa le ude si piguleasca toata ziua.
– Trateaza-I sarcini in functie de varsta si indemanarea lui (copiii nu sunt toti la fel de indemanatici); fa-l sa creada ca lui ii revin “misiunile” cele mai importante, avand grija ca, in realitate, gruel sa ramana in seama ta.
– Alege “materialul didactic”: plante rezistente si pentru care se fac un minimum de peratiuni – muscatel, sabiuta, begonia, salvie etc.
– “Repartizeaza-i” lui o planta pe care o mai ai intr-un exemplar sau pe care o poti inmulti usor *Daca planta moare, sterge-I lacrimile si explica-I ce nu a respectat in ingrijirea ei * Apoi incredinteaza-I o noua planta si luati-o de la capat.
– Invata-l ca nu are voie sa manance tot ce este verde sau are culori frumoase – si plantele de afara, ca si cele de interior pot fi toxice * Cele mai periculoase sunt tisa, salcamul galben, narcisele, colocazia, marul dragostei, difenbachia.

Ce poti lasa in seama lui

La 3-4 ani

– Indepartarea frunzelor si florilor uscate (cu grija, sa nu rupa si ce nu trebuie!)
– Udarea la termenele stabilite de tine (umple-I doar pe jumatate stropitoarea cu apa, ca sa nu inece plantele, din exces de zel).

La 5-6 ani

La operatiile de mai sus se adauga:
– Plantarea
– Recoltarea semintelor

La 7-8 ani

– Tunderea plantelor: de acum poate stapani traseul foarfecelor, fara sa te temi ca ar distruge plantele ori s-ar taia; da-I totusi o foarfeca mai putin ascutita – paza buna trece primejdia rea
– Transplantarea – operatie ceva mai complicata decat plantatul simplu – trebuie sa scoata planta din vas fara sa o vatame sis a o replanteze, in alt vas, la aceeasi adancime, pentru ca radacinile ei sa nu munceasca prea mult spre a se extinde si nici sa nu ramana pe afara
– Fertilizarea – cu o conditie clara: tu prepari solutia si ii spui raspicat ca este un produs toxic.

… si ce nu

– Aplicarea tratamentelor pentru boli si daunatori – nici cand a devenit adolescent nu prea este cazul sa ii lasi pe mana fertilizatori, sunt substante foarte toxice, pe care nici unii adulti nu stiu sa le foloseasca in mod corect.