Sfaturi pentru gradinarit pe timpul verii

Vara este un moment de frumusete abundenta in gradina oricui. Este nevoie de mult timp pentru a va ocupa de treburile necesare ingrijirii si mentinerii sanatatii plantelor. Mai jos va enumeram cateva dintre prioritatile sezonului.

Gradina interioara

Vara tipurie este momentul ideal pentru a planta in ghivece cum suntvasele de ceramica, jardiniere si cosuri suspendate. Toate va ajuta sa preveniti inghetul si sa treceti de primavara astfel incat sa puteti pune ghivecele afara. Nu uitati sa hraniti plantele.

Daunatorii

Fiti atenti la orice semn de daunatori, astfel incart sa va miscati repede si sa luati masuri inainte ca problema sa scape de sub control. In special in cazul trandafirilor trebuie sa fiti atenti la afide si la mucegai. Este un moment bun pentru a reaplica ceara piper sau orice puteti folosi pentru a tine departe daunatorii.

Panta si suportul

Sprijiniti plantele inalte, erbaceele precum bujorii. Acest lucru le impiedica sa para murdare si sa cada pe jos, ele crescand inalte si grele odata cu trecerea sezonului. De asemenea, asa cum alpinistii urasc noile cresteri ale plantelor, asigurati-va ca sunt sprijinite bine si ca aveti controlul asupra directiei de crestere pentru a preveni un aspect dezordonat.

Udarea

Fiti atenti la modul in care udati plantele, mai ales atunci cand este foarte cald. Daca nu le dati suficienta apa, radacina va ramane aproape de suprafata si va fi mai predispusa la caldura. Un centimetru de apa pe saptamana este regula degetelui mare, asa ca nu puneti doar un sprit, ci udati profund pentru ca radacina sa ramana cat mai adanc in pamant.

Bulbii plantelor

Mijlocul verii este timpul pentru a planta bulbii care vor inflori toamna. Asteptati sfarsitul verii pentru a planta bulbii care vor inflori in primavara.

Semanati anualele

Acum, ca inghetul a trecut, inceputul verii este momentul perfect pentru a semana anualele rezistente, precum lupinul, afara in gradina. Puteti semana, de asemenea bienalele precum floarea-de-nu-ma-uita. Aceste plante sunt rezistente si cresc usor.

Legumele

Este timpul pentru a semena rosiile si celelalte plante sensibile la inghet. Verificati zonele sensibile la inghet si odata ce acestea au trecut incepeti treaba. Mai mult timp in pamanat, inseamna recolte mari si rapide.

Curatarea arbustilor

Desi multi arbusti nu necesita taiere, unii arbusti ce infloresc primavara si la inceputul verii, precum liliacul vor beneficia foarte mult de curatarea lor dupa ce au terminat de inflorit. Acest lucru ii fac sa ramana minunati si dupa sezon.

Bineinteles ca exista mult mai multe activitati necesare gradinaritului pe timp de vara decat cele enumerate mai sus, dar este un indicator de activitati esentiale de care trebuie sa tineti cont.

Asigurati-va ca va lasati timp pentru relaxare si pentru a va bucura de gradina dumneavoastra, un moment drag pentru orice gradinar.