Sfaturi pentru ingrijirea plantelor

Multi oameni sunt adesea frustati de cat de scurta poate fi viata unui buchet de flori odata ce se intorc cu el acasa. Florile proaspat taiate sunt inca entitati ce pot trai mai mult in conditii adecvate de viata. Urmatoare sfaturi va ajuta ca florile sa traiasca mai mult.

1. Inlocuiti frecvent apa. Schimbati apa odata la 2-3 zile.

Florile beau multa apa! Nu este ceva neobisnuit pentru un aranjament mare de flori sa absoarba toata apa din vas in prima sau a doua zi de cand o aveti acasa. Pastrati vaza plina pentru a va asigura ca florile nu se ofilesc si usuca. De asemenea, ele sunt extrem de sensibile la bacteriile care se acumuleaza pe tulpinile ce stau in apa. Prin schimbarea apei din vas odata la cateva zile chiar daca apa nu a fost absorbita, va ajuta la mentinerea prospetimii florii (ajuta si la eliminarea mirosului putred ce se dezvolta daca sta o perioada lunga in apa). Rasturnati apa din vaza fara a perturba aranjamentul. Apoi reumpleti vaza cu apa.

2. Taiati cel putin un centimentru de stem din flori inainte de a le pune in vaza dupa ce ati schimbat apa.

Cum florile stau afara in drumul spre casa, capetele se usuca si celulele mor ceea ce face ca apa sa fie absorbita mai greu. Taiti tulpina chiar inainte de a le pune in apa. De fiecare data cand taiati tulpina schimbati apa din vaza.

3. Tineti florile departe de caldura si de lumina puternica.

Uneori, oamenii cred ca trebuie sa puna vaza cu flori pe un pervaz insorit, deoarece acesta este cazul in care o floare este mai fericita. Cu toate acestea, florile taiate sunt de fapt opusul florilor la ghiveci. Soarele si caldura le incurajeaza sa ajunga la maturitate si astfel accelereaza disparitia lor. In schimb, tineti florile taiate intr-un loc intunecat si rece daca va doriti sa le pastrati timp indelungat.

4. Evitati sa puneti flori alaturi de fruncte si legume mature, in special alaturi de mere si banane.

Fructele mature emit un gaz invizibil inodor numit etilena. Acest gaz inofensiv pentru om, omoara florile. Stiinta din spate: in lumea plantelor, florile sunt precursorul fructelor. Odata ce floarea este polenizata, ea incepe sa se dezvolte intr-un fruct astfel incat sa poata forma seminte si incepe ciclul de viata al noilor plante. Etilena este hormonul gazos din planta care induce floarea sa renunte la petale si sa devina fruct. Odata cu maturizarea fructelor ele continua sa ofere etilena. Cand puneti vaza cu flori alaturi de fructele mature, veti expune florile la acest gaz si veti provoca caderea petalelor asa cum si natura o face.

5. Dupa ce ai aruncat aranjamentul, asigura-te ca ai spalat foarte bine vaza cu sapun si apa calda, sau de preferat in masina de spalat vase.

Bacteriile se gasesc in vase murdare si nu dispar odata cu uscarea vasului. Odata ce puneti din nou apa in vas, acesta se va umple de bacterii. Buchetul dumneavoastra va fi expus bacteriilor care au ucis si florile vechi. Oferiti florilor un mediu curat, proaspat si fara bacterii si acestea vor trai mai mult.

6. Folositi “alimente florale” pentru majoritatea acestora.

In timp ce schimbati apa florilor, adaugati pachete de alimente pentru ele. Acest lucru este valabil daca sunteti uituc/lenes si nu schimbati apa regulat. In plus, ele hranesc florile si contin bactericid care pastreaza apa curata una sau doua zile. Puteti crea propriul aliment pentru flori prin adaugarea unei lingurite de zahar, doua de suc de lamaie si una de inalbitor pentru vaza inainte de a pune aproximativ un sfert de litru de apa calda de la robinet. Trebuie mentionat faptul ca anumitor flori nu le place hranirea in vaza, asa este si floarea-soarelui.

7. Utilizati foarfece ascutite atunci cand le taiati.

Daca folositi foarfece vechi cand taiati florile, le veti zdrobi si astfel le veti rani tesutul/celulele de la capatul tijei. Celulele deteriorate nu pot absorbi apa atat de bine cum o fac cele sanatoase. Foarfecele ascutite asigura o taietura curata, care nu raneste celulele.