Trandafirii – cum ii poti planta si ingriji in mod corespunzator?

Trandafirii sunt bine cunoscuti drept simbol al feminitatii de secole, motiv pentru care un numar foarte impresionant de femei aleg sa ii planteze in gradini sau sa-i utilizeze pentru decorul interior. Deoarece exisa numeroase tipuri de trandafiri, intelept ar fi sa clasificam aceste flori dupa anul in care ei au fost introdusi in societate si cultura precum ii cunoastem astazi.

Trandafiri ‘vechi’, ce sunt introdusi in anul 1867. Acestia sunt bogati, inmiresmati si se identifica cel mai adesea cu trandafirii prezenti in picturile vechilor artisti. Exista sute de varietati de trandafiri vechi, ce ofera multe posibilitati in termeni de climat si conditii propice dezvoltarii.

Trandafirii hibrizi moderni, care sunt foarte robusti, lomgevivi si rezisteni impotriva diferitelor boli sau paraziti. In plus, acesti trandafiri sunt crescuti indeosebi pentru culoare, forma, mireasma si marime.

Trandafirii salbatici, cei care au crescut in salbaticie pentru mii de ani. Acesti trandafiri au fost adaptati cu succes gradinilor si infloresc primavara.

Plantarea trandafirilor

Trandafirii prefera un sol cu un pH aproape neutru, variind intre 5.5 si 7. Un pH de aproximativ 6.5 este potrivit pentru majoritatea gradinilor (usor acid catre neutru). Un test al solului iti poate spune ce pH are solul au.
Asigura-te ca trandafirii tai vor primi suficienta lumina si caldura de la soare – cel putin cinci ore in fiecare zi vor fi suficiente. Atunci cand trandafirii nu primesc suficienta lumina si caldura, acestia s-ar putea deteriora pe parcursul timpului.
Din fericire, trandafirii pot fi mutati dintr-o locatie in alta fara probleme, insa aceasta operatiune ar trebui sa se desfasoare pe timpul primaverii sau al toamnei si nu vara, altminteri trandafirii pot pieri din pricina caldurii.

Ingrijirea trandafirilor

Ingrijirea trandafirilor presupune udarea lor regulata. Cu alte cuvinte, este esential sa ii uzi din abundenta vara, de cel putin doua ori pe saptamana in cantitati consistente. Evita udatul regulat si in cantitati mici, deoarece apa nu va patrunde in adancime si risti dezvoltarea fungilor.

Hranirea trandafirilor este esentiala inaintea si pe impul ciclului de viata al trandafirilor. O data pe luna intre aprilie si iulie, utilizeaza un fertilizator usor, iar in mai si iunie foloseste saruri Epson, impreuna cu fertilizatorul utilizat in general.

Aminteste-ti sa cureti trandafirii saptamanal de frunze ori flori moarte, pentru a reduce riscul aparitiei parazitilor. In cazul in care ei apar totusi, foloseste un produs cu o formula nu foarte puternica pentru a le veni de hac.